Thursday, May 24, 2012

Puhdistus Ooppera

(c) Suomen Kansallisooppera
Käytiin katsomassa tämä keskiviikkona. Mielenkiintoinen esitys ja varmasti jää mieleen. Tarina oli hieno, sen jo tiesin etukäteen tietysti. Eilen en osannut sanoa esityksestä juuri mitään muuta kuin että se oli "raskas", mutta ehkä se vaati vähän tasoittelua.

Lähes kaikilla seurueen jäsenillä oli vaikeuksia kuunnella suomenkielistä oopperalaulua. Toiset tottuivat siihen alun jälkeen, toisilla (kuten itselläni) vaikeudet jatkuivat läpi oopperan. Suomenkieli ei vaan ole sillä tavalla kaunista. Minusta olisi mielenkiintoista tietää kuulostaako tämä ooppera kauniilta ulkomaisesta, joka ei esimerkiksi ymmärrä sitä kun pääosan esittäjä kiljaisee työntämään kiisselin sinne mihin aurinko ei paista.

Muutamat kohtaukset olivat kuitenkin niin vaikuttavia, että kaikki muu unohtui. Jotkut tunteet ja viestit välittyivät jopa selkeämmin ja voimakkaammin kuin kirjassa, joka lukukokemuksena jätti painavan jäljen.

Ehkä pitäisi lukea kirja uudestaan nyt kun on nähnyt teatteriesityksen ja oopperan. Ehkä siitäkin saisi taas jotain uutta irti.

Ja summa summarum, ei tämä esitys minusta mitään oopperafania tehnyt, mutta kyllä se oli kokemuksena ehdottomasti menemisen arvoinen.

No comments: