Tuesday, August 23, 2011

Dalai-lama

Käytiin P:n kanssa lauantaina kuuntelemassa 14. dalai-lamaa, Tenzin Gyatsoa. Se oli melko jännää.

Tilaisuuden aluksi kaikki nousivat seisomaan dalai-laman tullessa sisään. Hän viittoili kaikki istumaan ja aloitti 1,5 tuntisen tilaisuuden kertomalla, kuinka hän ei yhtään pidä muodollisuuksista. "Olen Tiibetin hengellinen johtaja, se tuo mukanaan hirveästi muodollisuuksia. En pidä siitä", hän sanoi. Lisäksi hän kertoi nauraen jutun, kuinka hän oli iloinnut nähtyään kerran kuvan, jossa Britannian kuningattaren mekko nousee tuulessa. "Olemme kaikki vain ihmisiä."

Pääasiallisesti dalai-lama kuitenkin puhui myötätunnosta. Kuinka se on universaali uskontojen ja valtioiden rajat ylittävä asia. ”Ihmisten väliseen myötätuntoon ei tarvita uskontoa.” Tämä ilahduttaa ateistia, joka on sitä mieltä, ettei ihmisen hyvyys ole uskosta kiinni.

Mielestäni tilaisuus ei kuitenkaan ollut mitenkään ylitsevuotavan maailmaa syleilevä, dalai-lama puhui ihan elämän perusasioista. Meininki oli rento, hauska ja dalai-lamalla on taito puhua maanläheisesti. Ja myöntää oma rajallisuutensa. Kysyttäessä, kuinka hän opettaisi myötätuntoa lasten kasvatuksesssa, hän vastasi: "En ole oikea ihminen neuvomaan kuinka lapsia kasvatetaan, koska en ole sitä koskaan tehnyt."

Ja kertoi hän oman näkemyksensä myös siitä, mikä on elämän tarkoitus - onnellisuus.

No comments: