Thursday, April 21, 2011

Kevätterveiset taimimaalta

Kyllä se niin on, että kasvienhoito on todella rentouttavaa. Taimeni eivät välitä vaaleista tai kastelijansa väliaikaisesta unettomuusongelmasta ja sen nostamasta stressitasosta. Ne vaan kasvavat tai eivät kasva. Ja minä katselen vierestä. Ah, miten simppeliä.

Teen päivityskatselmuksen joka aamu ja ilta. Kastelen ja nypin. Kasveista on tullut minulle tärkeitä. Mutta ei sillä weirdo juttelen-kasveilleni-ja-ne-tuntuvat-ymmärtävän-minua -tavalla. Lähinnä haluan pitää ne elossa. Jotta voin syödä ne myöhemmin.

Uusimpana kasvimaan tulokkaana ovat rucolat, jotka ovat lähteneet koulittujen ja koriin kasvamaan asetettujen lehtisalaattien vierellä kivasti kasvamaan. Basilikat on myös koulittu ja ne kasvavat reippaasti omassa korissaan. Pieni minttupuska on niiden vieressä kasvamassa kokeeksi, ne kun eivät näytä kasvavan. Eivät kuole, mutta pysyvät samankokoisina koko ajan. Luin jostain, että mintunkasvatus on vaikea laji. Ikävää, koska yksi (ja ehkä tärkein) parvekepuutarhani alkuperäsitarkoitus oli tuottaa omat mintut koko kesän mojitoihin.


Seuraavaksi istutusvuorossa on pinaatit ja ruohosipulit. Perunan kanssa temppuilen. Valohoidossa on jo muutama peruna, mutta en tiedä niiden lajiketta. "Ruokaperunaa" lukee pussissa. Että onko se sitten edes kesälajike, dunno? Jostain syystä en ole saanut ostettua jotain "merkkiperunaa" kaupasta... Haluaisin kasvattaa siikliä, mutta sitä en ole kaupoissa pitkään aikaan nähnyt.

Chilit, joita on nyt kahta lajia mullassa, eivät suostu kasvamaan, eivätkä paprikat. Bauhausistahan niitä saisi komeita puskia, jossa on hedelmätkin valmiina, mutta se tuntuisi luovuttamiselta. Yritän vielä. Ostan sitten, kun tulee aika siirtää kasvit kokonaan ulos, jos ei taimia siihen mennessä näy. Olen päättänyt myös suoraan ostaa pari amppelimansikkaa.

Toisen tomaatintaimen olen saanut kasvamaan, toinen (vanhempi) on jo koulittu ja istutettu omaan purkkiinsa. Pieni taimi, iso purkki.

Ajattelin hyödyntää ylimääräisiä taimia ja viedä niitä lahjaksi. Perjantaina ollaan menossa syntymäpäiville ja lauantaina kavereiden uuteen kotiin saunomaan. Ajattelin molempiin viedä sekä lehtisalaatin että rucolan taimet.

Parvekkeen kunnostus kesäkuntoon olisi tarkoitus myös toteuttaa tässä pääsiäisloman aikana. Kuten näkyy se on toiminut vähän niinkuin romuvarastona muutosta asti. Pahvilaatikkojen raivauksen jälkeen kalusteet saavat pintaansa uuden värin ja kasveille tulee erinäisiä tasoja. Ja sitten jossain vaiheessa tietty tulevat ne itse kasvitkin. Vasemmassa kulmassa vilahtavia pikkuvalojakin pitää asentaa lisää, niillä olisi tarkoitus valaista koko parveke pimeällä.


Mutta näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Hyvää minilomaa kaikille!

3 comments:

äiti said...

Hienolta näyttää kasvintaimet:)Hyvä henu. Arveluttaa se, missä kasvatat perunat kun ne isommaksi kasvaa?

Äiti said...

Sori, Henu tuli äskeisessä pienellä.Ei ollut tarkoitus.

H said...

Äiti olet hassu :) Mä laitan kuvan sitten kun oon kylvänyt ne perunat. Ne tulee sellaisiin "pyykkikasseihin".