Monday, February 14, 2011

Mr. Vertigo

Kävimme ystäväporukassa katsomassa ylistäviä arvosteluja saaneen Kansallisteatterissa pyörivän Kristian Smedsin Mr. Vertigon.

Ajatuksia, joita esitys ryhmässämme herätti: "kokeileeko Smeds mitä kaikkea se saa Kansallisteatterissa tehdä, kun on tällä hetkellä niin suosittu?" "Nauraako hän kenties partaansa, kun joku pitää tätä loistavana esityksenä" "Miksei nykyään voida vaan kertoa tarinaa, vaan kaikkeen pitää sotkea myös näyttelijöiden omia persoonia tai työprosessia, varsinkin jos ne eivät tuo mitään lisäsisältöä" "Sisällöltään täysin nolla, vaikka visuaalisesti komeita hetkiä" "tekotaiteellista shaissea" "toka puoliaika täysin turha" "Tea Istan roolihahmo täysin turha" "se kännistä katsojaa esittänyt hahmo täysin naurettava" "aivan liian pitkä" "musiikki hyvää, mutta jos haluan konserttiin menen konserttiin enkä teatteriin"

Kuulin, että Smeds oli kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa sanonut koeyleisölle, jotka näkivät vain ensimmäisen puoliajan, että "ei vielä tiedä mitä tekisi toisella puoliajalla". Noh, hän oli irrottanut sen kokonaan tarinasta (tai valinnut Mr. Vertigo -kirjasta täysin muuhun näytelmään liittymättömän teeman), pisti yleisön vaihtamaan istuimapaikkoja kaksi kertaa ja päätymään lopussa Jukka-Pekka Palon ympärille kuuntelemaan tämän monologia. Tämänkö pitäisi vakuuttaa...

Okei, ihan kiva kokemus se oli ja ekalla puoliajalla kun istuttiin näyttämöllä pyörivässä katsomossa, keskellä lavasteita, niin olihan se visuaalisesti tosi upeaa. Ihan kuin olisi elokuvassa sisällä. Ja lopun kohtaus, jossa päähenkilö leijuu Kansallisteatterin tyhjän katsomon yllä oli kyllä varmasti ikimuistoinen...

Mutta joo, en voi kyllä näiden muutamien hyvien kohtien vuoksi suositella. Sinänsä sääli, itselleni tämä oli ensimmäinen Smedsin ohjaus, mutta Tuntemattoman Sotilaan nähneet kertoivat pitäneensä siitä.

P.s. Tänään on ystävänpäivä ja ystävien hääpäivä (siis se ihka ensimmäinen, ei siis se paperi vaan se oikea, jolloin sanotaan tahdon, juhlat on sitten toukokuussa). Pusuja siis ystäville ja naikkariin meneville ystäville :)

No comments: