Tuesday, October 12, 2010

Syystä 2 ja kasvishernekeitto

Noni. Jossain on jo satanut ensilumi ja mullakin oli tänä aamuna ekaa kertaa päällä syystakki. Ois tarvinnut ehkä hanskat. Ja piponki.

Oltiin lauantaina katsomassa kun PMMP, kuoro ja sinfoniorkesteri kera Kerkko Koskinen flyygelissä laulaa ja soittaa Ultra Bran biisejä. Se oli ihan mahtavaa. Meno vaan parani loppua kohden, hittikimaraa ja vähän tuntemattomampiakin. Yli sadasta ihmisestä lavalla lähtee aika mieletön ääni ja sehän sopi UB:n mahtipontiseen musiikkiin.

Syksyn kunniaksi keittelin eilen ison kattilallisen kasvishernaria. Siitä tuli ihan törkeen hyvää. Alla ohje, josta tosiaan tuli ehkä kuuden hengen satsi, mutta sitähän voi syödä useamman päivän ja laittaa vaikka pakkaseen. Se on aika työläs tehdä, että siksikin isompi satsi kuulosti järkevältä. Muuten todella halpa ruoka (eihän se kallis purkissakaan oo) - hernepussi euron, porkkanapussi euron, sipulit euron ja kuten sanottu ruokaa moneks päiväks.

Viikonloppuna on sitten aika juhlia syntymäpäiviä. 27. Perjantaina pidän pienet kekkerit, lauantaina mennään Turkuun katsomaan Anna Kareninaa ja varmaan jatkekaan juhlimista siitä. Perjantaiksikin olen jo vähän suunnitellut herkkuja, mutta tässä nyt tää hernekeiton ohje, kun itselle oli vaikea netistä löytää hyvää ja tosi monissa neuvottiin vähän ristiin.

Kasvishernekeitto

Liuota herneitä (500 g) yön yli jääkaapissa. Aika monessa neuvotaan huoneenlämmössä, mutta Martat käskee pistämään jääkaappiin kun herneet voi kuulemma helposti lähteä käymään. Ja Marttojahan me uskomme. Varsinkin hernekeittoasioissa. Vaikka toisaalta olen käynyt Kampin Martta-ravintolassa hernekeittolounaalla ja se oli todella paha pettymys. Kolme hernettä ja kilo kinkkua.

Myös siitä, kannattaako herneet keittää liotusvedessä vai vaihtaa vesi on monenlaista ohjetta. Marttojen mukaan se on makuasia. Itse ajattelin sen niin, että keitosta tulee ehkä maukkaampi jos sen tekee liotusvedestä. Ei siitä ainakaan pahaa tullut näin. Vettä lisäilin sen mukaan kun tarvis, ei kannata laittaa kauheasti ylimääräistä, kun sitä ei ole tarkoitus kaataa missään vaiheessa pois.

Keitinliemeen pistin 3 kasvisliemikuutiota. Keittelin noin yli tunnin herneitä yksinään (jossain välissä kun kuoret irtoaa keitto on aika ällöttävän näköistä). Sitten iskin sekaan neljä isoa porkkanaa ja kaksi isoa sipulia pilkottuna pikkupalasiksi. Tässä vaiheessa pistin 12 kokonaista mustapippuria (ois voinut olla enemmänkin). Sitten keittelin vielä tunnin.

Lopuksi laitoin reippaasti meiramia ja vähän lisäsin suolaa.

Itse tykkään syödä hernekeittoni raa’alla sipulilla ja juustolla ryyditettynä. Hyvää oli, eikä yhtään kaivannut lihaa (edes täyttävyyden puolesta), vaikka vähän niin pelkäsin.

No comments: