Tuesday, January 26, 2010

Vilnius. Vilna.

Tässä teille kaikille töissänne kärvisteleville (me included) ja töitä vältteleville vähän luettavaa megapostauksen muodossa :) Itse olisin kaivannut Vilna-vinkkejä silloin ennen matkaa, niin tässä niitä nyt seuraaville kaupunkiin suuntaaville oikein reippaalla kädellä. Ehkä joku ottaa niistää vaarin :)
Hotelli:

Hotel Europolis, Svitrigailos
Kolmen hengen huone 15 palveli kolmea naista oikein hyvin. Siistiä oli ja lämmintä. Suihkusta riitti lämmintä vettä, paitsi yhtenä iltapäivänä Marialle. Sijauspatjana toimi viltti. Seinät oli ehkä hieman ohuet, naapurin venäläisten uuden vuoden kekkerit kuuluivat aika selvästi meidänkin puolelle. Sisustuksesta meidän mielipiteet hieman erosivat, toiset tykkäs, toiset ei. Mutta onkos sillä sitten enää mitään väliä?
Respan tytöt puhuivat hyvin englantia, olivat tosi ystävällisiä ja jaksoivat vastailla meidän kysymyksiin ja soitella meille takseja. Vähän taidettiin rakastua niihin.
Aamupalalla sai leikkele-juustolautasen&leivän kanssa tilata yhden lämpimän annoksen listalta. Siellä oli lettuja, munia eri muodoissa, puuroa ja makkaroita. Kerran tais tulla väärät tilaukset ja riisipuuron tilalle Maria sai pitkäjyväistä riisiä lillumassa maidossa. ”Kelaa jos ne tuokin sulle vaan kipon riisiä?” Ja ne toi.
Huomataan kuitenkin hinta, joka oli kolmen hengen huoneesta alle 40 e yö. Kaikenlaisia loukkoja nähneenä ois voinut tästä hotellista enemmänkin maksaa. Ja kuten aamupalalla kiukuttelevia suomalaisia naapuripöydässä kuunnellessamme todettiin, että kun on asenne kohdallaan ei juuri mitään valitettavaa löydy.
Ruoka:
Hyvää ja halpaa. 10-15 eurolla sai kolmen ruokalajin aterian kaljoineen ja kahveineen. Nice. Kokeiltiin kaiken maailman ravintoloita, yksikään ei ollut pettymys. Johtunee myös siitä, että tilasin joka paikassa jotain missä oli juustoa :) Can’t really go wrong there. Ja käytiin paikoissa, joita suositeltiin Lonely Planetissa tai suomalaisoppaassa. Tuntuvat tietävän asiansa oppaissakin.
Jos jotain negatiivista, niin ruoan lämpimänä pitäminen tuntui olevan suuressa osassa ravintoloita pieni ongelma. Ja paikallisessa kreikkalaisessa ei saatu koskaan tilaamiamme feta-salaatteja. Palvelu oli kuitenkin yleensä sujuvaa, eikä perinteistä keskieurooppalaista venailua tarvinnut hirveästi harrastaa.
Jopa paikallisessa kebab-ravintolassa keskellä yötä vieraileminen oli menestys! Ensinnäkin pystyimme kommunikoimaan sen verran, molempien puutteellisesta kielitaidosta huolimatta, että ruokatilaus meni oikein. Sen lisäksi kebab oli aivan mainion makuista, tosi erilaista kuin Suomessa. Liha on vaalea ja rulla-kebab täynnä kaalia. Hintaa ranskalaiset ja kokiksen sisältäneelle aterialle tais tulla joku 3 euroa.

Juoma:
Mojitoja mintturajoitteisesta kaupungista ei saanut, mutta kaikkea muuta kyllä. Paikallinen olut oli tosi hyvää, paikallinen Boom party sparkling vodka (myytiin oikein skumppapullossa) taas ei. Uusi (ja rakas) tuttavuus on Kamikazet ja kun baarista loppui Triple Sec käytti baarimikko shoteissa jotain kookos-likööriä ja lopputulos oli itse asiassa vielä parempi.
Taksit:
Taksien taksat vaihtelivat aika paljon. Matkaopas neuvoi, että kannattaa aina soittaa jostain taksi eikä ottaa kadulta. Tää piti osittain paikkaansa, vaikka muutama halpa saatiin kadultakin kyllä. Voi olla, että kaupungissa on useampi taksifirma, joiden taksat eroavat toisistaan aika lailla. Kallista taksilla ajeleminen ei kuitenkaan ollut. Ja mehän ajeltiin.
Nähtävyydet:
Enimmäkseen vaan kierreltiin kaupungilla. Jos olis ollut kesä, olisi harrastettu tätä vielä enemmän.
Vanha kaupunki oli juurikin niin sympaattinen ja viehättävä kuin vanhat kaupungit vaan voivat olla.
KGB-museo oli odotetusti sekä vaikuttava että järkyttävä. Oon käynyt samantyyppisessä Budapestissa ja sinänsä tiesin, mitä odottaa. Mutta hyvähän se on välillä pysähtyä näiden asioiden äärelle. Ja kyllä se edelleen herätti paljon ajatuksia ja keskustelua. Yritettiin myös mennä juutalaismuseoon, mutta vahingossa juuri lauantaina. Ei tajuttu, ett sehän on sapatti.
Shoppailu:
Käytiin parissa ostoskeskuksessa, koska todettiin keskustan ”ostoskadut” huonoiksi. Akropolis näytti ulospäin ihan automarketilta, mutta sisältä paljastui täysiverinen ostosparatiisi, jossa oli myös luistelukenttä.
Vikana päivänä käytiin tekemässä vielä viime hetken ostokset Europessa, mutta itseltäni oli jo paras shoppailuvauhti kadonnut ja saalis jäi säälittäväksi.
Vaatteet eivät olleet niin selvästi halvempia kuin esimerkiksi ruoka ja juoma. Satuttiin tietty paikalle ale-aikaan ja toisin kuin Suomessa tuntui, että kaupoissa oli joka ikinen vaate alennuksessa. Mä toteutin suuren unelmani ja ostin yhtä paitaa neljässä eri värissä. Hintaa niille tuli yhteensä joku 25 e.
Yöelämä:
Ei oltu oikein klubbailu-mielellä liikkeellä missään vaiheessa, joten keskityttiin testaamaan paikallisia pubeja. Hyviä olivat, jokaisessa oli tarjolla myös sapuskaa tai ainakin tapaksia. Pöytiintarjoilu luonnollisesti. Lasku piti aina jakaa ja tippiä muistaa jättää, muttei se oikeastaan ollut kovin hankalaa.
Löydettiin monta tosi tunnelmallista paikkaa. Paras oli ehkä Boheme, joka oli rakennettu jonkunlaiseen kirkon vanhaan kellaritilaan tms. Siellä käytiin parikin kertaa. Lonely Planet ohjasi meidät Cozyyn, jossa oltiin uudenvuodenaattona. Se oli kyllä aika erilainen kuin oppaan kuvaus, mutta muuttuuhan asiat parissa vuodessa. Musiikki oli aika kovalla ja paikka paljon pienempi kuin ajateltiin.
Perinteisessa irkkubaarissa Dublinerissa oli mahtava palvelu ja vessan aulassa viihdyttävä Alkoholis testeris –mittari.
Matkaseura:


Siis ihan parasta. Ei mitään kahdeksalta ylös ja kaupungille –porukkaa. Nukuttiin hyvin ja käytiin aamupalalla ja jatkettiin vähän nukkumista. Käytiin kaupungilla, syötiin fiiliksen mukaan milloin missäkin ja nukuttiin päikkärit taas ennen illan rientoja. Oli ihanaa, kun kaikki oli samalla aaltopituudella. Matkakumppania lainatakseni ”tää saattaa olla loma, jolla oon nauranut eniten ikinä”. Hauskaa siis riitti :) Parhaat palat taltioitiin videopäiväkirjaan, jollaista pitää muistaa tästä edespäin pitää joka lomalla.

Siinä Vilna-vuodatusta. Sori että kesti :)

Uusi matkakin on jo varattu. Se suuntautuu Sheffieldiin Britteihin. Tungin mukaan, kun yksi kaveri ilmoitti lähtevänsä moikkaamaan toista kaveria. Tulossa varmasti uusi hyvä reissu.
Jonnekin pitemmällekin ois päästävä. Matkakutkutus on valtava. Minne, koska ja kenen kanssa? Kuka lähtee?!

4 comments:

Maria said...

"Kun baarista loppui Triple sec - -" :D voi niit aikoi! kyl oli ihana loma meillä. kiitos!
*m*

H said...

Oli meillä. Kiitos ittelles <3

Anonymous said...

Hehei, löysin vihdoin tän blogin täältä Internetistä! Kirjoitat kovin hyvin, ja etenkin tää Vilna-juttu on erinomainen! Ihmettelin vain, ettei Mantaksesta ollut mainintaa ;)
Mä en muuten edes muistanu, että jossain vaiheessa ne vaihto kookokseen, eli ei tod. haitannut! Aijai, kyl oli hyvä alku vuodelle <3

*Puppe*

H said...

Hyvä kun löysit Puppe! Ja kiitos :)

Ihana oli vuoden alku. Pitäis vaan keksiä nyt joku uusi matka jostain ja äkkiä. Kauhea matkakuume.